Laadstation installeren
Retro Tech

De Groene Gids Voor Het Plaatsen Van Oplaadpunten: Duurzaam Opladen Start Bij U Thuis

De overstap naar elektrisch rijden is volop bezig. Naarmate meer mensen opteren voor elektrische wagens, wordt het plaatsen van oplaadpunten thuis steeds gangbaarder. Maar hoe verloopt dit nu net? Dit artikel gidst je door het proces, met handige tips en aandachtspunten waar je best rekening mee houdt.

Waarom een Oplaadpunt Thuis Plaatsen? Een thuisoplaadpunt heeft tal van voordelen. Vooreerst, het is handig; je wagen laadt op terwijl je slaapt of andere klusjes in huis klaart. Bijkomend is thuis opladen dikwijls voordeliger dan openbare laadstations, zeker als je van nachttarieven geniet. Door een oplaadpunt te plaatsen, draag je ook bij aan minder CO2-uitstoot, een cruciale stap richting duurzamer leven.

Het Proces van een Oplaadpunt Plaatsen

Stap 1: Kies het Juiste Oplaadpunt Bij het kiezen van een oplaadpunt is het cruciaal te overwegen welk type wagen je hebt en hoe snel je wenst op te laden. Een doorsnee elektrische wagen laadt volledig op met een 11kW-oplaadpunt in zo’n 6 tot 8 uur.

Stap 2: Inspectie en Plaatsing De plek voor het oplaadpunt moet goed bereikbaar zijn en dichtbij je zekeringkast liggen. De plaatsing zelf omvat het opstellen van het oplaadpunt, het trekken van de kabels en de connectie met de zekeringkast. Dit proces wordt uitgevoerd door gecertificeerde vaklui en neemt enkele uren in beslag.

Stap 3: Testen en Gebruik Na plaatsing wordt het oplaadpunt getest om zeker te zijn dat alles correct functioneert. Eens goedgekeurd, kan je beginnen met opladen!

Veelgemaakte Fouten bij het Plaatsen van Oplaadpunten Een klassieke fout bij het plaatsen van een oplaadpunt is de elektrische capaciteit onderschatten. Dit kan problemen geven zoals een tragere laadsnelheid of zelfs stroompannes. Een goede vuistregel is om minstens 16A per fase te voorzien voor een 11kW-oplaadpunt.

Een andere misstap is de lokale regelgeving negeren. Zorg dat je steeds de nodige vergunningen op zak hebt en de lokale bouwvoorschriften respecteert.

Thuis een laadpaal installeren is een schitterende manier om je duit in het zakje te doen voor het milieu, en tegelijk te genieten van gemak en besparing. Met de juiste voorbereiding en oog voor detail is het een vrij eenvoudige onderneming die je laat genieten van je elektrische wagen.