Knap zo je woonkamer op
Uncategorized

Knap zo je woonkamer op

Er zijn nogal wat gezegden die benadrukken hoe fijn het is om een eigen huis te hebben: “Zoals het klokje thuis klikt, klikt het nergens’” en “Oost, west, thuis best” zijn twee voorbeelden. En de woonkamer speelt daarin een belangrijke rol. Het is de centrale plek in huis waar je met anderen samen komt, of het nou gezinsleden zijn of gasten. Daarom geeft het een goed gevoel als je woonkamer er knus en verzorgd uitziet. Je wilt het daarom af en toe een opknapbeurt geven, maar hoe doe je dat zonder dat het teveel geld kost? Je kan de oude, versleten tafel waar je TV op staat bijvoorbeeld vervangen door een goedkope tv kast, die er toch fraai uitziet.

De salontafel centraal

Het middelpunt van de woonkamer: de salontafel. Toe aan een nieuwe? Ook met een goedkope salontafel kun je je woonkamer een geheel nieuw fris uiterlijk geven. Let wel op dat kleur en model goed in harmonie zijn met de rest van het meubilair. Om de sfeer te verhogen kun je de tafel decoreren met bijvoorbeeld mooie doosjes of kunstbloemen. De doosjes zijn ook handig als je even wat wilt opbergen: een batterij of pen bijvoorbeeld.

Zo voorkom je ook dat allerlei kleine voorwerpen los liggen op de salontafel of door de woonkamer slingeren, wat er nogal slordig uitziet.

Je zitbank een boost geven

Je zitbank is een beetje doorgezakt en er zijn in de loop van tijd wat vlekken op gekomen die er moeilijk meer uitgaan; ook begint de stof te slijten. Dat hoeft niet te betekenen dat je een nieuwe zitbank moet kopen. Je kan veel doen om de zitbank die je al hebt op te peppen. Je kunt de zitting weer steviger maken door de kussens opnieuw te vullen met schuimrubber. Op internet staan tips hoe je dit het beste zelf kunt doen. Natuurlijk kun je overwegen om je zitbank opnieuw te laten stofferen door een meubelmaker. Maar als dat teveel op je budget drukt, kun je bijvoorbeeld een mooie sprei over de bank leggen. Dat kan heel sfeervol zijn. Leg een aantal leuke kussentjes neer, en vlekken of slijtplekken zullen nauwelijks meer opvallen.

Goede verlichting

Wil je ook ‘s avonds een gezellige sfeer behouden in de woonkamer, dan kun je beter donkere hoeken vermijden, zeker in de zithoek bij de salontafel. Dus zet niet alleen een lamp bij de zitbank, maar minstens nog een in de hoek er tegenover, zodat je niet in een donker gat kijkt. Dat is ook veel prettiger voor je huisgenoot of gast die tegenover je zit.

Decoraties aan de muur

Je woonkamer krijgt meteen meer sfeer als je decoraties aan de muur hangt, zoals een uitvergrote foto of (een reproductie van) een schilderij. Het is wel een beetje zonde om gaten in de muur te boren om ze op te kunnen hangen; sommige muren zijn bovendien zo hard dat je er met een gewone boor niet doorheen komt. Laat in plaats daarvan een ophangsysteem aan je muren bevestigen: een rails met draden waaraan je alles kunt ophangen. Een extra voordeel is ook nog dat je de foto’s en schilderijen makkelijk kunt verplaatsen of vervangen.