Hoeveel kan jij lenen voor je huis?
Uncategorized

Hoeveel kan jij lenen voor je huis?

Bij het kopen van een huis komen veel dingen kijken. Het is een proces waarbij je veel hulp van verschillende adviseurs nodig hebt om precies te kunnen weten wat de wetten en regels zijn en hoe je het beste een huis koopt. Het belangrijkste is misschien wel het onderdeel van een hypotheek aanvragen. Een huis kopen wordt je makkelijker gemaakt met hypothecaire leningen. Dit is een lening waarbij het huis als onderpand wordt gebruikt. Je kan zo dus een huis kopen, zonder dat je zelf de totale waarde van het huis kan betalen op het moment van aankoop. Wanneer je het idee hebt om een huis te kopen, vraag je je waarschijnlijk af: “Hoeveel kan ik lenen voor een huis?” Hier kun je precies lezen waarop de grootte van je lening wordt gebaseerd en wie daar over gaat.

Online hypotheek berekenen

Je kunt vaak online al berekenen wat je maximale hypothecaire lening zou zijn aan de hand van bepaalde belangrijke gegevens. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je nooit meer kunt lenen dan de waarde van het huis dat je gaat kopen. Een taxateur is degene die vaststelt hoeveel het huis waard is. Een andere bepalende factor in de maximale hypothecaire lening die je kunt krijgen is je maandelijks netto inkomen. Elk jaar worden de regels omtrent hypotheek ten opzichte van maandsalaris opnieuw bepaald. De hypotheek is verder afhankelijk van de rentevastperiode en het percentage van rente waar je voor kiest. Als je een rentevastperiode en rentepercentage hebt gekozen kun je jouw maandelijkse aflossing berekenen. Als je toch liever je hypotheek berekent met een specialist op dit gebied, kun je een adviesgesprek doen met een hypotheekadviseur bijvoorbeeld. Je krijgt dan alle informatie die je nodig hebt met betrekking tot maandelijkse aflossing, rente en jouw hypotheek opties.

Uitstaande leningen

Een belangrijke factor in de hypothecaire lening die je kunt krijgen is of je reeds uitstaande leningen hebt lopen. Denk bijvoorbeeld aan de auto die je aan het afbetalen bent. Dit is officieel gezien een lening en dit beïnvloedt de hoogte van jouw potentiële hypothecaire lening. Andere leningen zijn bijvoorbeeld eerdere hypothecaire leningen wanneer je een tweede huis koopt, een studieschuld of andere persoonlijke leningen. Het is belangrijk goed op een rij te hebben welke leningen je al hebt lopen, omdat deze de grootte van je hypothecaire lening beïnvloeden. Zo kan het erg lastig zijn een goede hypotheek te krijgen wanneer je een grote studieschuld hebt bijvoorbeeld. Ook een lease-auto kan invloed hebben op de grootte van je hypothecaire lening, omdat dit officieel ook als lening gezien wordt. 

Extra lening voor energiebesparing

Bovenop een hypothecaire lening kun je nog een extra lening krijgen. Wanneer je een huis koop heb je de optie extra geld te lenen wat je kan gebruiken om het huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan zaken als dubbel glas of zonnepanelen installeren. De extra lening krijg je alleen met als doel energiebesparende maatregelen te nemen, dus je mag dit niet gebruiken om de koop van je huis te bekostigen. Je kan de lening gebruiken bij het verbouwen van je huis wanneer deze verbouwing ten goede komt aan de besparing van energie. Zo kan dakisolatie goed vallen onder deze categorie, omdat je zo bespaart op het verwarmen van je huis bijvoorbeeld.