energie windmolen
Authentic Lifestyle

Heeft een energielabel invloed op de verkoop van je woning?

Steeds meer mensen letten bij het kopen van een woning op het energielabel. Het verduurzamen van woningen is dan ook een hot topic. Maar is er een zichtbaar rendementsverschil tussen woningen met energielabel A en G? In deze blog leggen we uit hoe energielabels huis de verkoop kan beïnvloeden.

Wat is een energielabel? 

Sinds 2008 zijn energielabels verplicht voor de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Het energielabel van een woning geeft aan hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiezuinig de woning is. Het wordt geïdentificeerd door een letter van A++ tot G. A staat voor zeer laag energieverbruik en G staat voor zeer hoog energieverbruik.

Energielabels zijn populair

Een hoger energielabel kan de waarde van uw woning aanzienlijk verhogen. Met stijgende energiekosten heeft duurzaam wonen volgens vastgoedbedrijf NVM duidelijke voordelen. In onderstaande tabel is te zien welk percentage de gemiddelde verkoopprijs hoger is bij hogere energielabels.

Daarom wordt in de huidige markt het prijsverschil tussen low-end en high-end woningen steeds duidelijker. De impact van energielabels op de leefbaarheid is ook afhankelijk van woningnood en locatie.

Uit cijfers van vastgoed onderzoeker Altum AI blijkt dat met name lagere labels een grotere impact hebben op de prijs. Zie onderstaand schema. Met het G-label kunt u de prijs van uw huis met € 15.000 verlagen. Daarnaast staan ​​appartementen met een lager label al beduidend langer te koop dan appartementen met een A-, B- of C-label.

Welke investeringen leveren bij verkoop rendement op?

Het liefst willen we een duurzame en energie onafhankelijke woning. Appartementen met een A-label genereren volgens verschillende onderzoeken dan ook beduidend meer inkomsten dan vergelijkbare appartementen met een G-label. Als verkoper kan het dus interessant zijn om op korte termijn je woning te verduurzamen om zo een betere verkoop positie te claimen.