Classic Interieur

De geschiedenis van het wollen tapijt: Waar komt het vandaan en hoe is het in de loop der tijd veranderd?

Het wollen tapijt is al eeuwenoud. Waarschijnlijk werd het voor het eerst gebruikt in Mesopotamië, meer dan 5000 jaar geleden! Wollen tapijten werden toen voornamelijk gebruikt als bescherming tegen de kou. Tegenwoordig zijn ze nog steeds erg populair en worden ze veel in huiskamers gelegd. Maar wat is de geschiedenis van het wollen tapijt? Waarom worden ze zo vaak gebruikt? En waar komen de materialen vandaan? In deze blog geven we hier informatie over!

Waar komt het materiaal ‘wol’ vandaan?

Wollen tapijten zijn gemaakt van wol, een materiaal dat afkomstig is van schapen. Wol is erg duurzaam en vooral geschikt voor koude temperaturen. In het verleden werd wol voornamelijk gebruikt om kleren van te maken. Wollen tapijten zijn eigenlijk een spin-off van deze kledingstukken. In de loop der tijd zijn er veel verschillende soorten wollen tapijten ontstaan. Sommige zijn klein en simpel, andere groot en ingewikkeld. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gemaakt van wol!

De geschiedenis van het wollen vloerkleed

Wollen vloerkleden zijn al eeuwen oud. Ze werden voor het eerst gebruikt in Mesopotamië, meer dan 5000 jaar geleden. De oude Egyptenaren stonden bekend om hun prachtige en ingewikkelde tapijten. In feite is het woord “tapijt” afgeleid van het oude Egyptische woord “karpet”, wat “bedekken” betekent. Hoewel wij nu denken dat tapijten voornamelijk als vloerbedekking worden gebruikt, was dit niet altijd het geval. Tapijten werden oorspronkelijk gebruikt als beddengoed en pas in de zeventiende eeuw werden ze als vloerbedekking gebruikt. In de Middeleeuwen werden vloerkleden veel gebruikt in kastelen en landhuizen. Koningen en edellieden hadden vaak een prachtig tapijt in hun salon of slaapkamer. Wollen vloerkleden waren toen erg populair omdat ze erg warm waren en goed beschermden tegen de kou. In de negentiende eeuw, toen het industriële tijdperk begon, maakten fabrikanten steeds meer wollen tapijten van goedkopere materialen zoals katoen. Hierdoor werden ze ook steeds toegankelijker voor het gewone volk. Tegenwoordig zijn vloerkleden weer erg populair, omdat ze warm en comfortabel zijn én er mooi uitzien!

Een van de beroemdste voorbeelden van een Egyptisch tapijt is het Tapijt van Bayeux, gemaakt in de elfde eeuw. Dit tapijt vertelt het verhaal van de Normandische verovering van Engeland, en is versierd met prachtige tapijten die waarschijnlijk in Egypte zijn gemaakt.

Waarvoor worden wollen vloerkleden tegenwoordig voor gebruikt?

Wollen vloerkleden worden tegenwoordig voornamelijk gebruikt om een huiskamer sfeervol te maken. In het verleden werden ze echter veel meer gebruikt dan dat. Zo werd er bijvoorbeeld ook wel eens een wollen vloerkleed in een hal gelegd, om de kou buiten te houden. Wollen vloerkleden zijn ook erg geschikt om geluid mee te dempen. Dit maakte ze erg populair in kantoren en openbare ruimtes. Wollen vloerkleden worden dan ook nog steeds veel in dergelijke ruimtes gebruikt.